A régi-új vezér

Az elmúlt hét Canonicalos bejelentései után azt hittem, egy ideig csend lesz a cég háza táján – eltekintve persze az Ubuntu 17.04 megjelenésétől (ami már meg is történt, mire e sorokat írom). Április 12-én azonban Jane Silber, a Canonical vezérigazgatója bejelentette, hogy átadja posztját Mark Shuttleworth alapítónak, a vállalat korábbi CEO-jának.

Jane Silber, a Canonical frissen lemondott vezérigazgatója

Nem tervezem pusztán Ubuntuhoz kapcsolódó posztokkal megtölteni az oldalt, de a jelenlegi átalakulások elég érdekes kérdéseket vetnek fel a cég jövőjével és víziójával kapcsolatban.

Jane Silber, a Canonical jelenlegi vezérigazgatója

Eredetileg úgy egyeztünk meg, hogy a CEO szerep csak öt évre szól és néhány évvel már így is kiterjesztettük igazgatóságomat. […] Egy ideje már tervezzük az átállást […] és az év elején úgy döntöttünk MArkkal, hogy itt az idő a változtatás életbelépésére. A következő három hónapban vezérigazgató maradok, de elkezdem formálisan átadni a tudást és a felelősséget másoknak a vezetőségből. Júliusban Mark visszaveszi a CEO szerepét, én pedig a Canonical Vezetői Tanácsának tagja leszek.

A fentieket az Ars Technica  idézi Jane Silbertől, aki saját reményei szerint sokáig marad még része a cég és a közösség életének.

A Steven J. Vaughan-Nichols ZDNet-es cikke szerint Silber kinevezése okos döntés volt korábban. Működése megszilárdította az Ubuntu helyzetét az iparágban – a Walmart, a Netflix, az eBay, a Deutsche Telekom, vagy az AT&T komolyan épít a Canonical termékeire. Ezen felül a cég komoly sikereket ért el a felhőszolgáltatások piacán.

Amit a Canonical nem tudott elérni, az az, hogy az Ubuntu kulcsfontosságú szereplő legyen az asztali operációs rendszerek piacán. A Windows továbbra is uralja a desktopot. Ami pedig még inkább zavarta Shuttleworthöt, az az, hogy nem vált valóra az álma az Ubuntu konvergens végfelhasználói operációs rendszerré alakításáról, mely a Unity interface-t használta volna okostelefonokon, tableteken és PC-ken.

Vaughan-Nicols szerint Shuttleworth továbbra sem mond le az asztali operációs rendszerről, és most a Windows koncepcióváltásával talán még marad is esélye.

Érdekességként álljon itt egy április 11-i videó, amiben Bryan Lunduke beszélget Jono Baconnel, a Canonical egykori közösségi menedzserével (community manager) a Canonical legújabb döntéseiről. Ebben többek között szóba kerül az is, hogy Bacon anno többször került olyan helyzetbe, amikor Shuttleworth nyilatkozatait, véleményét kellett árnyalnia, magyaráznia a szélesebb közönségnek. Bacon arról is beszél, hogy sokszor kényelmetlen, nehéz dolog volt, hogy a cég korábbi gazdálkodásának legfontosabb bázisa az alapító saját vagyona volt – így nehezen (vagy sehogyan sem) lehetett ellent mondani Shuttleworthnek. Most, hogy a Canonical külső tőke bevonására készül, minden bizonnyal komoly súlya lesz a további döntésekben a stakeholdereknek is.

Hivatkozások