Gyűlölet a Linux-közösségben

Mark Shuttleworth közösséggel való kapcsolatáról jelent meg egy idézetekkel tűzdelt írás a The Register-en. Az idézetek az Ubuntu atyjának saját Google+ bejegyzésének hozzászólásai közül kerültek kiemelésre. A hozzászólás eredeti célja az volt, hogy Shuttleworth nyilvánosan megköszönte minden Unity 8 csapattag addigi munkáját.

A cikkben a Canonical alapítója arról számol be, mennyire feldühítette, hogy a Mir megjelenítő szerver témája olyan „irritáló politikai témává vált, mint a klímaváltozás, vagy a fegyvertartás, ahol az egyik, vagy másik oldalhoz való tartozás a törzsi szövetség jele volt”. Az Ubuntu atyja meglehetősen élesen és indulatosan fogalmaz, és azt állítja, a Mirrel kapcsolatos gyűlölet miatt megváltozott a szabad szoftver közösségről alkotott elképzelése. Shuttleworth a közösség belső megosztottságát azzal magyarázza, hogy „a szabad szoftver közösség tagjai között sokan vannak, akik egyszerűen mélyen antiszociálisak, és szeretnek gyűlölni bármit, ami mainstream”.

Van egy érdekes rész a kiemelt szövegben, amit érdemes szó szerint átvenni:

Mikor a Windows mainstream volt, gyűlölték. Racionálisan szemlélve, a Windows sok dolgot jól csinál, és ezért megérdemli a tiszteletet. És amikor a Canonical mainstream lett, az is az irracionális gyűlölet fókuszpontjává vált. Ugyanazok az idióták (muppets) irkáltak korábban arról, milyen szörnyű, hogy az iOS/ANdroid párosnak nincs versenytársa, aztán meg hogy milyen szörnyű, hogy a Canonical befektet (szabad szoftvert!) a kompozitálásba és a konvergenciába.

Shuttleworth ugyanannak a gondolatnak ad hangot, amit Jim Zemlintől lehetett hallani az elmúlt évben – sokkal visszafogottabban. Amikor a Microsoft platina szintű támogatóként csatlakozott a Linux Foundation-höz, a Techcrunch egyik kérdésére reagálva Zemlin a közösség hozzáállása kapcsán így nyilatkozott: „Lesz némi szkepticizmus ezügyben, de az csak egy kisebb csoporttól érkezik. […] Van egyfajta anti-establishment érzelem a nyílt forráskódban. Ez természetes.”

Zemlin és Shuttleworth egyaránt arra hangos kisebbségre utalt, akik valóban komoly ellenszenvvel viseltetnek a nagy szoftvercégek és azok üzleti praxisai iránt. Könnyedén kiáltanak csalást, ha egy nagy cég támogatni kezdi a nyílt forráskódot, árulást, ha valaki fontosnak tartja megnyitni a Linux világát a széles társadalmi rétegek számára, vagy élnek elitista kritikával, ha az általuk használt operációs rendszer olyan irányba mozdul, ami számukra elfogadhatatlan. Sajnos az ilyen jellegű ellenállás kezelése nem könnyű, de úgy tűnik, hogy a nyílt forráskódú ökoszisztémában ezek inkább alacsony szintű jelenségek – a komoly fejlesztésekben dolgozók, a vezetők látszólag a technológia pragmatikus vonatkozásaira koncentrálnak, nem a stallmani ihletésű, vállalatellenes szabadságeszmék elsőbbrendűségére.